Sophie Grosjean

Mijn waarden

  • Openheid en welwillendheid : het accepteren en uitnodigen van verschillen als mogelijkheden om te groeien en voor een gezamenlijk begrip
  • Verantwoordelijkheid : zelfstandig zijn en mijn verplichtingen respecteren
  • Oorspronkelijkheid : mijn gevoelens en verwachtingen duidelijk naar voren brengen
  • Duidelijkheid : wat ik zeg en nastreef omzetten in daden

«Laten we beginnen met veranderen in onszelf wat we willen veranderen in een ander»
Gandhi

Mijn visie, mijn droom

Een persoon die mij heel erg inspireert vraagt me op een dag :

« wil je iemand zijn die zijn wezen ontleent aan wat ze doet of iemand die haar ZIJN verwezenlijkt ? … »

De vraag schokt me. Ik, die al jaren vergeefs zoekt naar het zijn in plaats van het doen begrijp eindelijk dat mijn onbewuste zoektocht naar erkenning en zelfvertrouwen en mijn onverzadigbare behoefte aan voldoening en verwezenlijking me verhinderen, door al mijn acties, om simpelweg te zijn wie ik ben.

Dát is mijn droom: een bijdrage leveren aan een wereld waarin eenieder durft te zijn wie hij werkelijk is en leeft naar de waarden die voor hem belangrijk zijn. Een wereld waar kinderen vanaf een jonge leeftijd leren zichzelf te zijn en niet alleen wat ze moeten kunnen doen zoals op school en later in de professionele wereld wordt geleerd. Een wereld waar samen leven betekent naar jezelf luisteren en je uitdrukken met respect voor de ander, met openheid en welwillendheid ten opzichte van jezelf en van de ander. Een wereld waar communicatie gelijk staat aan het zoeken maar de kwaliteit van de verbinding voordat er naar oplossingen of mogelijke acties wordt gezocht.

Een wereld tenslotte waar de jongeren van vandaag oorspronkelijke volwassenen zullen zijn, verantwoordelijk en zelfbewust; waar organisaties worden bestuurd door geïnspireerde en inspirerende leiders en bevolkt door mannen en vrouwen gemotiveerd en opgetogen om samen te werken aan het succes van hun bedrijf.

Mijn loopbaan

Gediplomeerd in Business Administration, ben ik altijd gepassioneerd geweest door Human Ressources en inter-persoonlijke relaties.

Deze passie voor de mens, gekoppeld aan een talent voor het beheren van projecten en organiseren van evenementen hebben geleid tot het opzetten van een afdeling opleidingen binnen de Kamer van Koophandel en Industrie tussen 2000 en 2005.

Deze ervaring is van groot belang voor mij, zowel in mijn professionele loopbaan als voor mij persoonlijk. Ik bouw een stevige achtergrond op omdat ik elke opleiding zelf volg alvorens ze voor te stellen aan ondernemers en managers van de organisaties die me engageren.

Het is daar, in 2002, dat mijn reis op het gebied van persoonlijke ontwikkeling begint. In 2003 ontdek ik het proces van Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg en mijn wereld staat op zijn kop. Mijn blik verandert. De blik op mezelf, op anderen … Ik ben zelf de eerste die daar profijt van heeft want ik beleef mijn relaties en soms pijnlijke externe situaties met veel meer sereniteit. En mijn omgeving plukt hier vervolgens de vruchten van. Niet alleen mijn naasten, maar ook mijn collega’s, mijn cliënten ….De kwaliteit van al mijn relaties verbetert.

Ik wil leren, ontwikkelen, deze manier van leven, deze houding van “zijn”die ik net heb ontdekt integreren. In die periode zijn er weinig trainingen in GC in de regio Luik en ik wil me niet hoeven te verplaatsen om me te vormen dus ik besluit om Girasol op te richten en om trainingen te organiseren dicht bij mij in de buurt. Het is nu 2004 en de dingen gaan snel. De activiteit van Girasol breidt snel uit en ik waag de grote sprong: ik zeg mijn baan op bij het CCI en wordt onafhankelijk in 2005.

Sindsdien gebruik ik dit proces om individuen, groepen en organisaties te begeleiden naar een verandering die me na aan het hart ligt: samen de kunst van het zijn ontwikkelen teneinde de kwaliteit van kennis en vaardigheden te verbeteren. Leren om beter te communiceren, met oorspronkelijkheid en welwillendheid, teneinde gezamenlijk en in samenwerking, met creativiteit en wederzijds respect te werken.

Ik ben ook opgeleid als trainer voor Organisatieopstellingen en Dynamische Participatie.

Sinds mijn kindertijd gepassioneerd door paarden, bied ik nu ook workshops over de relatie met jezelf en anderen en over leiderschap, via de ontmoeting met dit edele dier dat treffend weerspiegelt wie we werkelijk zijn …

 

Partners – Team

Voor interventies op gebied van Geweldloze Communicatie werken we nauw samen met andere trainers gecertificeerd door het CNVC, in België en verder in de wereld, in het Frans, Engels en Nederlands.